Καλή τύχη στον Καθηγητή Ronald Mallett για την επιτυχία της πρώτης Χρονομηχανής!

14 Νοεμβρίου, 2019 Off By egnartS
Καλή τύχη στον Καθηγητή Ronald Mallett για την επιτυχία της πρώτης Χρονομηχανής!

Ο καθηγητής Ronald Mallett (Ρόναλντ Μαλλέ), (βλέπε STRANGE τ. 114), φυσικός στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, πιστεύει ότι γνωρίζει τον τρόπο να κατασκευάσει μία χρονομηχανή, μια πραγματική συσκευή που θα μπορέσει να μεταφέρει κάποιον ή κάτι από το μέλλον στο παρελθόν, ή ακόμη και αντίστροφα. Σε αντίθεση με παλαιότερους επιστήμονες που προσέγγιζαν την ιδέα της χρονομηχανής, ο 74χρονος καθηγητής έχει επινοήσει μια χρονομηχανή που ο ίδιος θεωρεί ότι θα μπορούσε να μεταφέρει οτιδήποτε, από ένα άτομο ως έναν άνθρωπο, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
«Δεν αστειεύομαι. Ελπίζω να λειτουργήσει ένα πρότυπο και να αρχίσω τα πειράματα άμεσα», έχει δηλώσει ο Mallett εδώ και αρκετά χρόνια, ο οποίος έχει αναλύσει τις ιδέες του για τα χρονοταξίδια σε μία φημισμένη συνάντηση στο μουσείο επιστημών της Βοστώνης. «Θα ήμουν λίγο αφελής αν δεν παραδεχόμουν ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν εργαστεί σε αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται για την θεωρία του Ron Mallett σχετικά με την ύλη, ούτε εκτρέπομαι από τους ήδη γνωστούς και αποδεκτούς φυσικούς νόμους. Είναι πάντα η Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein…»
Όμως, ο Alan Guth, καθηγητής φυσικής στο MIT, που έχει μελετήσει την θεωρία των χρονομηχανών, λέει ότι δεν είναι βέβαιος αν θεωρητικά είναι δυνατόν να ταξιδέψει κάποιος μέσα στον χρόνο. Ρωτήθηκε αν τα Ταξίδια στον Χρόνο μπορούν επιτέλους να γίνουν και πραγματικότητα: «Ίσως ο καθηγητής Mallett να τα καταφέρει. Σίγουρα όμως όχι κατά την διάρκεια των επόμενων χρόνων», δήλωσε. Ένας άλλος φυσικός, ο Stanley Deser, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Brandeis, που πριν μερικά χρόνια εξέδωσε μία εργασία με τίτλο Time Travel? λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι η Φυσική, αλλά η δυνατότητα να γίνει το ταξίδι στον χρόνο. «Είναι ίσως σαν να προσπαθούμε να συσσωρεύσουμε όλη την ύλη του σύμπαντος σε μία πολύ μικρή περιοχή», λέει, και εύχεται στον Mallett «Καλή τύχη!»
Μετά από 40 χρόνια στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ο Mallett έχει την εμπιστοσύνη του προϊσταμένου του, William Stwalley, προέδρου του τμήματος φυσικής του πανεπιστημίου, ο οποίος δηλώνει: «Οι ιδέες του βεβαίως έχουν αξία. Σκέφτομαι ότι μερικές από τις ιδέες του είναι πολύ ενδιαφέρουσες και αποτελούν εφαρμογές της Γενικής Σχετικότητας…»
Το σχέδιο του Mallett δεν απαιτεί κάποιο είδος ελκήθρου (το μέσο μεταφοράς στο βιβλίο του H.G. Wells The Time Machine), ή κάτι που αμέσως να αγγίζει τα 100 μίλια ανά ώρα σε ένα ιπτάμενο DeLorean (όπως στην ταινία Back to the Future). Η χρονομηχανή του Mallett χρησιμοποιεί μονάχα ένα φωτεινό δακτύλιο. Σύμφωνα με την θεωρία της βαρύτητας του Einstein, καθετί που έχει μάζα ή ενέργεια, παραμορφώνει το διάστημα και τον χρόνο γύρω από αυτό, όπως μια μπάλα του μπόουλινγκ που πέφτει πάνω σε ένα τραμπολίνο. Ακτίνες λέιζερ που κινούνται με τον κατάλληλο τρόπο, επιβραδυνόμενες και μετέπειτα επιταχυνόμενες, μπορούν να χτυπήσουν στόχους και να προκαλέσουν ανάλογη παραμόρφωση του χωρόχρονου, δίνοντας θεωρητικά την δυνατότητα μεταφοράς κάποιου δια μέσω του χρόνου, υποστηρίζει ο Mallett.

Ο Mallett και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, έχουν κατασκευάσει μία συσκευή για να διαπιστώσουν εάν είναι δυνατόν να μεταφέρουν ένα υποατομικό σωματίδιο, πιθανώς ένα νετρόνιο, μέσα στον χρόνο. Και μετά από πολλά πειράματα, ήδη οδηγούνται σε επιτυχία. Η ενέργεια από μια περιστρεφόμενη ακτίνα λέιζερ, θα παραμορφώσει τον χώρο στο εσωτερικό ενός φωτεινού δακτυλίου, έτσι ώστε η βαρύτητα να αναγκάζει το νετρόνιο να περιστραφεί πλαγίως. Με ακόμη περισσότερη ενέργεια, ο Mallett θεωρεί ότι είναι δυνατόν να εμφανιστεί ένα δεύτερο νετρόνιο. Το δεύτερο μόριο θα είναι το πρώτο…που έρχεται από το μέλλον. Ο Mallett αντιλαμβάνεται ότι η μεταφορά ενός ανθρώπου μέσα στον χρόνο ίσως απαιτεί πολύ περισσότερη ενέργεια, αλλά ονομάζει αυτήν την δυσκολία «πρόβλημα εφαρμοσμένης μηχανικής». Εάν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το φως για να σταλεί ένα νετρόνιο πίσω ή εμπρός στον χρόνο, μία διαδικασία που δεν απαιτεί τόσο πολύ ενέργεια όσο η μεταφορά ενός ανθρώπου, ο Mallett θεωρεί ότι δεν θα είναι αδύνατον να κατορθώσουν οι μηχανικοί να στείλουν και έναν άνθρωπο. (Η πληροφόρηση μας δείχνει ότι ήδη έχουν καταφέρει να μετατοπίσουν στον χρόνο το νετρόνιο… Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και πρέπει όλοι μας να τις παρακολουθούμε, πριν τα επόμενα επιτυχημένα στάδια μετατρέψουν την χρονοσυσκευή του Μαλλέ σε άκρως απόρρητη εργασία…)
Και, άραγε, τί θα συμβεί αν προκύψουν κάποια παράδοξα; Όπως κάποιοι χρονοταξιδιώτες που θα επιλέξουν να σκοτώσουν τους γονείς τους έτσι ώστε οι ίδιοι να μην έχουν γεννηθεί; (που είναι το πιο γνωστό από τα παράδοξα του ταξιδιού στον χρόνο). Ο Mallett εξηγεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, γιατί οι ταξιδιώτες θα ζουν πλέον σε ένα «παράλληλο σύμπαν». (O Dr David Deutsch στην Οξφόρδη έχει ήδη αποδείξει την ύπαρξη των παράλληλων κόσμων. Οι εργασίες του και οι εργασίες του Mallett, είναι τα κλειδιά για να κατανοήσει κανείς τις συνταρακτικές επιστημονικές εξελίξεις για τα Ταξίδια στον Χρόνο).
Και, τί θα γίνει με την ηθική της ιστορίας που θα μεταβάλλεται; αναρωτιούνται πολλοί. Ο Mallet τούς απαντά: «Θα υπάρχουν νόμοι που θα ελέγχουν τα ταξίδια στον χρόνο», σημειώνει. «Οποιαδήποτε τεχνολογία έχει και την κακή της πλευρά. Αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει τρόπος να την σταματήσουμε. Σαν είδος έχουμε αγγίξει και μελετήσει πολλά πράγματα από τότε που ζούσαμε σε σπηλιές μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε την μελέτη και την εξερεύνησή μας για να επιτύχουμε μία καλύτερη πραγματικότητα για τον άνθρωπο. Σκέφτομαι πως μόνο θαρραλέα μπορούμε να πορευτούμε, και να μην φοβόμαστε τις μεγάλες ανακαλύψεις, όπως δεν τις φοβόντουσαν και τις τόλμησαν αυτοί που προηγήθηκαν από εμάς…»

Καλή τύχη στον Καθηγητή Μαλλέ!

ΣΤΡΑΝΓΗ ©

Συνέντευξη για χρονοταξιδιώτες (Παντελής Β. Γιαννουλάκης) όπου γίνεται αναφορά στην πρώτη αληθινή εν λειτουργία χρονομηχανή στον κόσμο, και για τις εργασίες του καθηγητή Ρόναλντ Μαλλέ που έχει αφιερώσει την ζωή και το έργο του στην κατασκευή της χρονομηχανής με την ευγενή εμμονή να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο για να γλιτώσει τον πατέρα του. Οι εξελίξεις των πειραμάτων είναι συνεχείς..

 

ΜΕΡΟΣ 1ο

 

ΜΕΡΟΣ 2ο