Robert Anton Wilson: ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ (Μια Συνέντευξη από Αλλού)

5 Μαΐου, 2020 Off By Παντελής Γιαννουλάκης
Robert Anton Wilson: ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ (Μια Συνέντευξη από Αλλού)

[ To κείμενο αυτό είναι ένα απόσπασμα από την συνέντευξη που έχει δώσει ο θρυλλικός συγγραφέας Robert Anton Wilson στον Παντελή Β. Γιαννουλάκη, η οποία έχει δημοσιευτεί ολόκληρη στο περιοδικό STRANGE τεύχος 104#. To απόσπασμα αυτό εστιάζεται στους Ιλλουμινάτους, στην Συνωμοσιολογία και στην Πολιτική. Παρουσιάζεται εδώ μαζί με τον πρωτότυπο πρόλογο της Συνέντευξης –στην μνήμη του R.A.W. ] :

«Like what you like, enjoy what you enjoy, and don't take crap from anybody!»
R.A.W. –Guns & Dope Party

 

Τί να γράψω εδώ για τον Bob, ίσως τον μεγαλύτερο συγγραφέα και στοχαστή του καιρού μας; Ήθελα να γράψω μόνο αυτό για πρόλογο σε αυτήν τη συνέντευξη –που είχα την τύχη να μου δώσει στο σπίτι του στην Santa Cruz– που είναι μία από τις τελευταίες του:
Ο μόνος πρόλογος που μπορώ να γράψω, είναι να δηλώσω την απέραντη θλίψη όλων μας για την αναντικατάστατη απώλεια αυτού του υπέροχου ανθρώπου, του Robert Anton Wilson, που αποχώρησε για την εξωγήινη μετανάστευση που τόσο λαχταρούσε, στις 11 Ιανουαρίου 2007.
Πριν φύγει από τον κόσμο μας, ο Bob έστειλε ένα e-mail με ρυθμισμένη καθυστέρηση, το οποίο έλαβαν όλοι οι φίλοι του επτά μήνες μετά τον θάνατο του. Το μήνυμα έγραφε:
«Παιδιά, να μη στεναχωριέστε για μένα. Είμαι πολύ καλά και περνάω πολύ ωραία. Δεν έχει πολύ κόσμο εδώ, το φαγητό είναι αρκετά καλό και τα κοκτέιλ πολύχρωμα. Σας σκέφτομαι συνέχεια. Τι να πω, τι να πω. Θα συναντηθούμε ξανά, δεν ξέρω πότε, δεν ξέρω πως, ξέρω μόνο ότι θα συναντηθούμε ξανά μια ηλιόλουστη μέρα…»

Π. Γ.

Bob, έχεις γράψει μια ολόκληρη σειρά βιβλίων που εστιάζονται στους Ιλλουμινάτους, δημιουργώντας πρωτότυπα μία φρενίτιδα περί αυτών που διαρκεί μέχρι σήμερα –εσύ είσαι ο υπαίτιος! Τι είναι οι Illuminati τελικά; Και πώς έχουν αποτελέσει τόσο μεγάλη έμπνευση για τόσα βιβλία σου;


Λοιπόν, οι Illuminati ήταν μια μυστική εταιρεία στην Ευρώπη του 18ου αιώνα. Ένας συγκεκριμένος αριθμός «παρανοϊκών» ή τουλάχιστον ανορθόδοξων θεωρητικών, πιστεύει ότι οι Illuminati υπάρχουν ακόμη και, είτε ελέγχουν όλον τον κόσμο, είτε ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ή κάτι τέτοιο.
Οι περισσότεροι σήμερα συζητούν για αυτό, εξ αιτίας της τριλογίας μου των βιβλίων ΙLLUMINATUS! (1975, The Eye in the Pyramid – The Golden Apple – Leviathan) και των άλλων σχετικών επίσης βιβλίων μου, που επανέφεραν το θέμα των Ιλλουμινάτων στην σύγχρονη εποχή.
Ανακάλυψα την παλαιότατη αντι-Ιλλουμινατική λογοτεχνία στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν υπήρχαν όλων των ειδών οι παράξενες θεωρίες συνωμοσίας ολόγυρα. Και έπειτα ανακάλυψα ότι υπήρχαν δύο αμφιλεγόμενες εκδοχές για τους Illuminati, σε κλειστούς κύκλους.
Πρώτον, υπάρχουν αυτοί που λένε ότι οι Illuminati δεν υπάρχουν πλέον, εναντίον αυτών που λένε ότι οι Illuminati όντως υπάρχουν ακόμη.
Δεύτερον, ανάμεσα σε αυτούς που λένε ότι οι Illuminati όντως υπάρχουν ακόμη, υπάρχουν δύο σχολές σκέψης: εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι Illuminati είναι οι αρχι-κακοί όλης της Ιστορίας, κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι Illuminati είναι οι αρχι-ήρωες που αγωνίζονται να απελευθερώσουν την ανθρωπότητα από την τυραννία, την προκατάληψη, την δεισιδαιμονία, τα δόγματα και την άγνοια.
Κι έτσι, αποφάσισα ότι μία ομάδα τόσο πολύ περίτεχνα αμφιλεγόμενη –για την οποία δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή όχι, αλλά και δεν ξέρουμε (αν όντως υπάρχει) αν είναι οι κακοί ή αν είναι οι καλοί (!)– είναι η απόλυτη συνεκδοχή, για μένα, για όλες τις συγχύσεις της εποχής την οποία διανύουμε, και για όλη την ξέφρενη παράνοια του καιρού μας.
Και, φυσικά, η απόλυτη παράνοια του καιρού μας, στην παράνοια του καιρού μας, είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα του καιρού μας, που έχει προεκτάσεις που ξεπερνούν τον καιρό μας και τις υποθέσεις του…
Έτσι, ξεκίνησα να γράφω το ΙLLUMINATUS!, και όλα τα άλλα είναι πλέον Ιστορία…


Έχεις ασχοληθεί πολύ με την Συνωμοσιολογία. Απ’ όλες τις θεωρίες και τα συνωμοσιολογικά μοντέλα που έχεις διερευνήσει, ποιο είναι εκείνο που σου φάνηκε πιο πιθανό; Ποια συνωμοσία είναι η πιο αληθινή που ξέρεις;


Α, το Πολυ-Συνωμοτικό Μοντέλο (Multi-Conspiracy Model)! Που το άκουσα για πρώτη φορά από τον Dr. Timothy Leary, και έπειτα από έναν εισαγγελέα στην Santa Barbara. Επίσης, είναι το μοντέλο που έχει χρησιμοποιηθεί από τον ιστορικό Carl Oglesby.
Αυτή η θεωρία λέει ότι οποιαδήποτε πόλη, μόλις φτάσει να είναι κάτι μεγαλύτερο από τις πόλεις του ενός δρόμου που βλέπουμε στα Westerns –δηλαδή οποιαδήποτε πόλη που έχει μία τράπεζα και ένα μπακάλικο και μεγάλη ακίνητη περιουσία και πολλούς ανθρώπους, ακόμη και πριν γίνει μεγάλη πόλη– εκεί υπάρχουν τουλάχιστον 24 συμμορίες που πολεμούν μεταξύ τους για το ποιος θα διαφεντεύει την πόλη από το παρασκήνιο και σε ποιον θα ανήκει όλη η γη και όλα τα ακίνητα, και ποιος θα βγάζει τα μεγαλύτερα κέρδη. Έτσι, όλοι συνωμοτούν ο ένας εναντίον του άλλου.
Όταν φτάνουμε στην κλίμακα μιας ολόκληρης Πολιτείας, ενός ολόκληρου νομού ή γεωγραφικής περιφέρειας, υπάρχουν 24 μεγαλύτερες συνωμοσίες, ίσως και 30. Όταν φτάνουμε στην κλίμακα ολόκληρων χωρών και εθνών, υπάρχουν ο Θεός ξέρει πόσες από αυτές. Όλοι συνωμοτούν και όλοι είναι έτοιμοι να παραβιάσουν κάθε νόμο όταν πρόκειται για το συμφέρον τους. Φτάνουν στο σημείο ακόμη και να λένε ψέματα! Ξέρω πως μπορείς να αποκαλεστείς παρανοϊκός αν το πεις φωναχτά αυτό, αλλά οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί όντως λένε μερικές φορές ψέματα.
Ο Roberto Calvi, που ήταν ένας από τους μεγαλοτραπεζίτες που εμπλέκονταν σε μία από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες που έχουν αποκαλυφθεί, η συνωμοσία της Στοάς “P2” στην Ιταλία, συχνά έλεγε:
«Διάβασε τον Νονό (The Godfather). Αυτό θα σου δείξει πώς δουλεύει ο κόσμος στην πραγματικότητα…»
Με άλλα λόγια, όλες οι ομάδες συγκέντρωσης δύναμης δρουν βασικά όπως η Μαφία. Και η Μαφία δεν είναι μία μονολιθική συνωμοσία. Είναι μια συνομωσία ή μια μυστική εταιρεία που παραμένει ενωμένη για ένα μέρος του χρόνου, και κάνει πόλεμο στον εαυτό της για ένα άλλο μέρος του χρόνου. O Calvi συνεργαζόταν στενά με τη Μαφία, με τους Μασόνους, με Άραβες τρομοκράτες και με διεθνείς τραπεζίτες, και ο ίδιος πίστευε ότι όλοι τους λειτουργούσαν σαν τον Δον Κορλεόνε.

 

Δηλαδή, μιλάς τότε για μια πολλαπλή συνωμοσία που κυρίως στοχεύει στο να βγάζει χρήματα;


Ακριβώς. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλαπλές συνωμοσίες, και κατά καιρούς πέντε ή έξι από αυτές συμμαχούν για να φτιάξουν μια Μεγα-Συνομωσία για μία συγκεκριμένη περίοδο χρόνου για να επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Αλλά δεν βλέπω κανένα σοβαρό στοιχείο ότι όλες τους έχουν συνεργαστεί από την απαρχή της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα, σε μία διαχρονική παγκόσμια συνωμοσία. Τον περισσότερο καιρό κυρίως πολεμούν η μία την άλλη.


Βλέπεις τα πάντα σαν συνωμοσία;

Όχι. Κάποιος κάποτε με κατηγόρησε πως υποστήριζα ότι όλα είναι υποκειμενικά, αλλά ποτέ δεν κάνω δηλώσεις για «όλα». Κάνω δηλώσεις μόνο για μερικά πράγματα.
Υποψιάζομαι ότι η συνωμοσία είναι μια πολύ επικρατούσα συμπεριφορά σε αυτόν τον οπισθοδρομικό και βάρβαρο πλανήτη. Είναι πιο παλιά κι από την ανθρωπότητα.
Τα λιοντάρια συνωμοτούν (το ίδιο μάλλον έκαναν και οι δεινόσαυροι). Ένα λιοντάρι θα φοβίσει ένα κοπάδι από αντιλόπες για να τις κάνει να τρέχουν προς μια συγκεκριμένη προσυμφωνημένη κατεύθυνση, όπου τα άλλα λιοντάρια θα τις περιμένουν για να τις φάνε. Αυτή είναι μια συνωμοσία ενάντια στις αντιλόπες, και είμαι βέβαιος ότι οι αντιλόπες είναι πολύ θυμωμένες γι’ αυτήν. «Καταραμένα λιοντάρια, δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανένα από αυτά τα καθάρματα, έτσι κι αλλιώς, με τίποτα…»
Τα μυρμήγκια συνωμοτούν, κατακτούν περιοχές και κυνηγούν αυτούς που παρεμβαίνουν στις υποθέσεις τους. Οι αρουραίοι κάνουν πολύ δραστικές συνωμοσίες: όταν ένας αρουραίος από μία ξένη αγέλη μπει σε ένα σπίτι που ελέγχουν, θα τον κυνηγήσουν όλοι μαζί και θα τον σκοτώσουν. Είναι ακριβώς σαν την Μαφία: «Δεν γουστάρουμε να κινείσαι στην περιοχή μας!»


Είναι δυνατόν μια συνωμοσία να είναι θετική και αγαθών προθέσεων;


Είμαι υποχρεωμένος να σου δώσω μία απάντηση «Ναι, αλλά…» σε αυτό.
Μια διαφορά ανάμεσα σε μία συνωμοσία και σε μία ομάδα σχέσεων (όπως είναι μία συγγένεια ή μια παρέα) είναι αυτή: όταν το κάνουμε εγώ και οι φίλοι μου λέγεται παρέα ή συγγένεια. Όταν κάποιος που δεν τον γουστάρουμε το κάνει, τότε είναι μια αναθεματισμένη συνωμοσία γαμώτο!
Οι συνωμοσίες κυβερνούν τον κόσμο της λογοτεχνίας, της τέχνης, της δημοσιογραφίας, η μαριχουάνα φτάνει μέχρι το σπίτι μας χάρις σε συνωμοσίες, κλπ, κλπ.
Οι σύγχρονοι «φιλελεύθεροι» διανοητές (Liberals –που είναι αυτοί που έχουν εξαπολύσει την λαίλαπα του “Politically Correct”), είναι η πρώτη και μόνη ομάδα ανθρώπων που πιστεύει ότι οι συνωμοσίες δεν υπάρχουν! Αυτό είναι σαν να πιστεύεις ότι δεν βρέχει ή δεν χιονίζει ποτέ. Απλά όλο βλέπουμε κάποια άλλα πράγματα να πέφτουν, και τα περνάμε για βροχή ή για χιόνι!…
Και, όπως και να το κάνουμε, αυτό το πράγμα που όλο μας λένε ξανά και ξανά, ότι «δεν υπάρχουν μεγάλες συνωμοσίες», επίσης μοιάζει με συνωμοσία!


Πιστεύεις ότι, οι μεγάλοι συνωμότες του κόσμου, σου επιτρέπουν να συνεχίζεις να ζεις, επειδή ξέρεις τόσα πολλά;


Αμφιβάλλω. Δεν νομίζω ότι έχουν ακούσει ποτέ για μένα. Δεν διαβάζουν βιβλία…


Bob, είσαι ριζοσπαστικός, αλλά, τελικά, τοποθετείσαι «συμβατικώς» πολιτικά κάπου;


Η τροχιά μου είναι κάθετη στον άξονα αριστεράς-δεξιάς της γήινης πολιτικής. Έχω βάλει τον βαθύτερο ιδεαλισμό μου στον αριστερό αναρχισμό του Simon Moon και στον δεξιό αναρχισμό του Hagbard Celine, στο Illuminatus! μου.
Αλλά, σε ένα άλλο επίπεδο είμαι αποστασιοποιημένος από αυτά.
Η πολιτική αποτελείται από «απαιτήσεις», μεταμφιεσμένες ή λογικοποιημένες από ψευδοφιλοσοφίες ή κίβδηλες «κοινωνικές επιστήμες» και ιδεολογίες. Η μεταμφίεση αυτή εμένα μου μοιάζει απαράδεκτη και θα πρέπει να «απομακρυνθεί». Κάντε τις απαιτήσεις σας ρητές και σαφείς. Το «ιδεολογικό» περιτύλιγμα δεν χρειάζεται!
Εγώ, στο μόνο πράγμα που δίνω έμφαση, είναι η εξωγήινη μετανάστευση, και σε οτιδήποτε μπορεί να κάνει την εξωγήινη μετανάστευση εφικτή. Το συντομότερο το καλύτερο!
Εδώ είναι όλα τόσο σκατά, τόσο πολύ καιρό, που δεν γίνεται τίποτα πια!
Θέλω να ξεκουμπιστώ να φύγω από την Γη το συντομότερο δυνατό, για τον ίδιο λόγο που οι πρόγονοί μου έφυγαν από την Ευρώπη και ήρθαν στην Αμερική: η ελευθερία βρίσκεται στην προέκταση, στο να προεκτείνεσαι, να διαφεύγεις, να πρωτοπορείς, να ανιχνεύεις την περίμετρο, ποτέ μέσα στο κεντρικό Κράτος.
Χμ…κι αυτό μοιάζει πολύ ριζοσπαστικό τώρα, έτσι δεν είναι;