Η Εορτή των Πεινασμένων Φαντασμάτων

22 Ιουνίου, 2019 Off By Doctor Shambala
Η Εορτή των Πεινασμένων Φαντασμάτων

Τώρα, σε λίγο, τον Αύγουστο, είμαι φυσικά και πάλι καλεσμένος στην Κίνα, στο «Yue Lan»: στο Festival των Πεινασμένων Φαντασμάτων (Αύγουστος, Hong Kong, Κίνα, όπως κάθε χρόνο επίτιμος καλεσμένος ο υποφαινόμενος).

Ω, αναγνώστες μου, πιστεύετε στα φαντάσματα; (Εγώ ναι!) Το αποκορύφωμα της πίστης αυτής λαμβάνει χώρα στο spooky festival του Yue Lan στο Hong Kong, την 14η μέρα του εβδόμου φεγγαριού, την πανσέληνο. Κατά τη διάρκεια του δικού μας Αυγούστου, σύμφωνα με την αρχαία Κινεζική παράδοση, οι πύλες του Άδη ανοίγουν, και απελευθερώνονται τα πνεύματα των ανήσυχων νεκρών, ή τα «Πεινασμένα Φαντάσματα» (Hungry Ghosts). Παράξενες φωτιές ανάβουν την νύχτα σε όλο το νησί, ενώ παίζουν όπερες και κονσέρτα για την ευχαρίστηση των περιπλανώμενων ψυχών.

Μια από τις πιο παράξενες εκδηλώσεις κατά το Yue Lan Festival, είναι οι προσφορές που κατακλύζουν τους δρόμους, τα νεκροταφεία και τις παραλίες. Αυτές οι προσφορές παίρνουν την μορφή χάρτινων μοντέλων από αγαθά, προϊόντα και σύμβολα status, όπως high-tech συσκευές, ολόκληρες γκαρνταρόμπες, μουσικά όργανα, κ.ά. Όλα κατασκευάζονται από χαρτί, που συμβολίζει το πνεύμα, δηλαδή την πνευματική διάσταση αυτών των αντικειμένων που προσφέρονται στα πνεύματα των νεκρών για να τα ευχαριστήσουν. Τα χαρτονομίσματα είναι επίσης μια δημοφιλής προσφορά, δημιουργούνται ειδικά χαρτονομίσματα για την περίπτωση (και αποκαλούνται Hell Banknotes, Τραπεζογραμμάτια της Κόλασης), τα οποία, φυσικά, είναι έγκυρα μόνο στον Κάτω Κόσμο. Την 14η μέρα του έβδομου μήνα, την πανσέληνο, αυτές οι προσφορές καίγονται και οι φωτιές είναι ορατές σε όλο το Hong Kong, δημιουργώντας ένα παράξενο και θαυμαστό θέαμα, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό. Πιστεύεται ότι τα δόλια φαντάσματα των άτυχων που δεν ικανοποιήθηκαν στην ζωή τους ή δεν είχαν μια σωστή κηδεία, περιπλανιούνται στον κόσμο των θνητών για να ικανοποιήσουν τις μετά θάνατον ανάγκες τους που δεν τους προσφέρθηκαν όσο ήταν ζωντανοί.

Κατά την περίοδο του μήνα αυτού, οι Κινέζοι συχνά φοβούνται να βγουν έξω, από τον φόβο μήπως και συναντήσουν αυτά τα Πεινασμένα Φαντάσματα, και, για παράδειγμα, πρέπει να είναι κανείς πολύ γενναίος για να πάει την νύχτα στην παραλία, διότι μπορεί να παρασυρθεί στο νερό και να πνιγεί από τα πνεύματα εκείνων που χάθηκαν στην θάλασσα. Λέγεται ότι το φαινόμενο των Πεινασμένων Φαντασμάτων εξηγεί τα υψηλά ποσοστά καταστροφών που πιστεύεται ότι συμβαίνουν κατά τον έβδομο μήνα του Κινέζικου έτους. Οι εορτασμοί καλυτερεύουν λίγο την κατάσταση….