20 ΧΡΟΝΙΑ STRANGE !

9 Ιανουαρίου, 2019 Off By egnartS
20 ΧΡΟΝΙΑ STRANGE !
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ

Απευθύνω έναν χαιρετισμό από την καρδιά προς όλους τους γνωστούς και άγνωστους φίλους και Συνταξιδιώτες, και στέλνω ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους διαχρονικά τους συντελεστές του STRANGE προς όλους εσάς που διαβάζετε τις σελίδες του, αλλά και σε όλους εσάς που, κάπου, κάπως, κάποτε, ακούσατε κάτι για την ύπαρξη αυτού του παράξενου περιοδικού και θα το διαβάσετε ίσως στο μέλλον…

Το Απαγορευμένο Περιοδικό STRANGE (egnartS) (ή ΣΤΡΑΝ-ΓΗ) είναι το έντυπο αποτέλεσμα της ειλικρινούς δημιουργικής προσπάθειας ενός εναλλασσόμενου κύκλου ανήσυχων ανθρώπων, που θέλησαν να μοιραστούν με τους αναγνώστες την αγάπη τους για το Παράξενο και το Μυστήριο, το Φανταστικό και το Εναλλακτικό. Είμαι, επί πολλά χρόνια τώρα, ιδιαίτερα περήφανος που είμαι ο δημιουργός του Strange, ο καπετάνιος αυτού του μικρού καραβιού που έχει κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι μέχρι σήμερα.

Το Strange ξεκίνησε τα πρώτα βήματά του προς το Άγνωστο, τον Μάιο του 1998, και, δημιουργώντας μια διαρκή έντυπη διαταραχή της πραγματικότητας (και αφού άλλαξε καθοριστικά τα πάντα στους  χώρους αυτών των ενδιαφερόντων στην Ελλάδα, επηρεάζοντας ανεπανόρθωτα όλους τους ενδιαφερόμενους), κλείνει τώρα αισίως τα 20 χρόνια της παράξενης ύπαρξής του!

Όταν ξεκινήσαμε το τολμηρότατο εγχείρημα της έκδοσής του, το κάναμε σε μία εποχή που στην Ελλάδα δεν υπήρχε κανένα απολύτως ανάλογο ιδιαίτερο προηγούμενο, και σήμερα υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι το STRANGE κατέληξε να είναι τόσο ιδιαίτερο και ιδιόμορφο που μάλλον δεν υπάρχει ανάλογό του περιοδικό στο γνωστό κόσμο!… (Φυσικά, γνώρισε πολλούς μιμητές, δυστυχώς όχι ικανούς).

 

Το STRANGE δεν είναι ένα συνηθισμένο περιοδικό, και γι’ αυτό το λόγο δεν στοχεύει σε συνηθισμένους αναγνώστες. Είναι ένα ασυνήθιστο περιοδικό, εκκεντρικό και ιδιόμορφο, που απευθύνεται σε ιδιαίτερους ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό, προσπαθώντας έτσι να φτιάξει εκ του μηδενός μία αόρατη παρέα ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, που θα ήθελαν να μοιραστούν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους, να ενημερωθούν για παράξενα πράγματα, να μελετήσουν ασυνήθιστες και εξειδικευμένες θεματολογίες, να ονειρευτούν, να εξερευνήσουν, να καταδυθούν σε ιδιόμορφες σημειολογίες, να εκπλαγούν, να γελάσουν, να τρομάξουν, να ψυχαγωγηθούν, να προσπαθήσουν να ξεκλειδώσουν μεγάλα μυστικά, να αποκρυπτογραφήσουν μυστήρια, να συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος δεν είναι αυτό που φαίνεται ότι είναι.

Κι έτσι, οι αναγνώστες να κρυφοκοιτάξουν σε άλλους κόσμους που στέκουν μακριά από την καθημερινή τους πραγματικότητα, να μπουν μέσα στο μυαλό άλλων ιδιαίτερων ανθρώπων που κάνουν το ίδιο, να παρακολουθήσουν μία διαρκή έκθεση «ιδιωτικών συμπάντων», εναλλακτικών κοσμοθεωριών, άγνωστων γνωσιολογικών πεδίων, να ακολουθήσουν ειδικές ροές πληροφοριών, να έρθουν σε επαφή με την Μυστική Ιστορία των Ιδεών, να εμπνευστούν, να σκεφτούν πράγματα που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ πριν, να ακούσουν και να διηγηθούν ιστορίες που δεν διηγήθηκε ποτέ κανείς, να συζητήσουν επιτέλους για πράγματα που δεν συζητά ποτέ κανείς, να παρατηρήσουν πράγματα που ποτέ πριν δεν είχαν παρατηρήσει, να έρθουν σε επαφή με απόψεις και θέσεις που ίσως δεν θα μάθαιναν ποτέ για την ύπαρξή τους αν δεν υπήρχε το STRANGE για να τις φιλοξενήσει, να τις διηγηθεί ή να τις παρουσιάσει.  (Αν δεν γίνεται κατανοητό αυτό για κάποιους, δείτε όλα τα προηγούμενα τεύχη του STRANGE μέσα από αυτό το πρίσμα, και τότε θα καταλάβετε).

Είναι ένα περιοδικό που εμείς που το φτιάχνουμε θέλουμε να πρεσβεύει μία νέα οπτική του κόσμου, απελευθερωμένη από κατεστημένες απόψεις, ανοησίες, φοβίες και ενοχές, μιζέρια, βαριεστιμάρα, συμβατικότητες, απάτες και κατευθυνόμενες «αντικειμενικότητες», «κύρος» και εξουσιαστικά δημοσιογραφικά τρικς, στείρους ορθολογισμούς, επιτηδευμένες «πνευματικότητες», αυστηρότητα, ταμπέλες, κόμπλεξ, εγκεφαλικά γεράματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε υπεράνθρωποι, αλλά απλά ότι προσπαθούμε να κατακτήσουμε αυτήν την απελευθερωμένη νέα οπτική του κόσμου.

Και συνήθως το βλέπουμε σαν ένα απίστευτα ενδιαφέρον παιχνίδι, και πειραματιζόμαστε με όλες μας τις γνώσεις και τις δυνατότητες μας. Επίσης, πιστεύουμε στην εξερεύνηση των άγνωστων δυνατοτήτων του Ανθρώπου.

 

Διαχρονικά, επί είκοσι ολόκληρα χρόνια, εμείς εδώ στον κόσμο του περιοδικού STRANGE, Αγαπούμε το Παράξενο, το Μυστήριο, το Φανταστικό, το Πρωτοποριακό, το Εκκεντρικό, το Εξειδικευμένο, το Θαυμαστό, το Ονειρικό, το Άγνωστο, το Underground, το SubCulture, το Occult, το Alternative, το Experimental, το Cyber, το RocknRoll. Και είμαστε έντιμοι άνθρωποι, ειλικρινείς, που γράφουν απλά τη γνώμη τους, τις γνώσεις τους και τις ιδέες τους, που θέλουν να εκφράζουν ελεύθερα την γνώμη τους και τις ιδέες τους, που έχουν πολλά ειδικά ενδιαφέροντα και τους αρέσει να γράφουν γι’ αυτά, που ανιχνεύουν σπάνιες θεματολογίες και τους αρέσει να παίζουν με παράξενα νοητικά παιχνίδια. Είμαστε πάντα κάποιοι αρκετά καλλιεργημένοι άνθρωποι καλής διάθεσης, που θέλουμε να βλέπουμε τον κόσμο με διαφορετική ματιά από την συνηθισμένη, διότι αυτή είναι η παιδεία μας, η εσωτερική μας πραγματικότητα, η φαντασία μας, η γνώση μας και η «ιδεολογία» μας.

Θεωρούμε επαναστατικά ότι ο κόσμος μας –εξωτερικός και εσωτερικός– είναι τελείως ανεξερεύνητος, και θέλουμε να τον εξερευνήσουμε από την αρχή, και να μάθουμε όλα αυτά που δεν μας επιτράπηκαν να μάθουμε, ο καθένας με τον τρόπο του.

Αυτό είναι όλο, και δεν ξέρω γιατί σε πολλούς ακούγεται τόσο παράξενο. Ίσως γιατί τελικά είναι… Ναι, είμαστε παράξενοι.

 

Κάποτε έφτιαξα ένα πολύ παράξενο περιοδικό για να μπορούμε να συζητήσουμε στ’ αλήθεια για όλα αυτά, χωρίς τύψεις, χωρίς τον φόβο ότι πολλοί θα μας περάσουν για τρελούς ή ψώνια, και λέγοντας ειλικρινά και απλά: «αν πιστεύετε ότι είμαστε τρελοί, το ίδιο πιστεύουμε κι εμείς για εσάς!»

Επιπλέον, έφτιαξα ένα πολύ παράξενο περιοδικό το οποίο, τελικά, θα έδινε βήμα σε ένα μεγάλο πλήθος ιδιαίτερων ανθρώπων για να πουν τις απόψεις τους και να εκθέσουν τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα με τα οποία ασχολούνται, ένα περιοδικό που να απευθύνεται σε αυτούς που αληθινά ενδιαφέρονται για αυτά τα ειδικά ζητήματα, ένα τυπωμένο ανοιχτό μυαλό που απευθύνεται σε ζωντανά ανοιχτά μυαλά, για να εμπνευστούν, να ενημερωθούν, ή απλά για να ψυχαγωγηθούν ή να προβληματιστούν. Πάνω απ’ όλα, φτιάξαμε ένα περιοδικό για να επηρεάσουμε τις μελέτες και τα ενδιαφέροντα και τις ιδέες των ιδιαίτερων ανθρώπων, και όντως τα καταφέραμε, το έχουμε κάνει όσο κανένας άλλος στους χώρους αυτών των ενδιαφερόντων εδώ γύρω…

 

Οι άνθρωποι που εναλλασσόμενα συνθέτουν το –πάντα μικρό αλλά τολμηρό– περιοδικό πανόραμα του ΣΤΡΑΝ-ΓΗ, ασχολούνται στ’ αλήθεια με τα παράξενα θέματα που εκθέτουν. Και, το STRANGE δεν κάνει ποτέ καμία απολύτως λογοκρισία στα κείμενα που δημοσιεύει. Κι η πρόθεσή μας ήταν και είναι πάντα αυθεντική.

Με δυο λόγια, κάνουμε αυτό που θέλουμε, αυτό που μας αρέσει, αυτό που θα κάναμε έτσι κι αλλιώς  ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτό το περιοδικό, και πάντοτε χαίρομαι πολύ που αυτό που κάνουμε αρέσει και σε τόσους άλλους, γεγονός που δικαιώνει τις δημιουργικές μας προσπάθειες.

Μέσα από το Strange, εισάγαμε πολλές εκατοντάδες νέες ειδικές θεματολογίες που έλειπαν από τον Ελληνικό έντυπο χώρο, ακόμη και από τον λεγόμενο «εναλλακτικό». Αυτήν την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ενδιαφέρονται για ειδικά και ιδιαίτερα θέματα, που δεν θα ενημερώνονταν γι’ αυτά και ίσως ούτε που θα τα ήξεραν ποτέ, αν δεν τα εισαγάγαμε εμείς στον περιοδικό τύπο και στην ροή της πληροφορίας και γνωσιολογίας. Το ίδιο ισχύει και για νέες απόψεις και ιδέες, προωθημένες οπτικές και τολμηρές προσεγγίσεις.

Ναι, από τότε που γεννήθηκε το STRANGE, μέχρι σήμερα, το σκηνικό έχει αλλάξει. Εμείς αλλάξαμε το σκηνικό: με την «τρέλα» μας!

 

Στην απίστευτη Οδύσσειά μας επί 20 χρόνια, συμπαρασύραμε μαζί μας χιλιάδες Συνταξιδιώτες, και είδαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ιδιαίτεροι άνθρωποι εκεί έξω, ασυνήθιστοι, ανοιχτόμυαλοι, ονειροπόλοι, παράξενοι, ψαγμένοι, τολμηροί, και οι πολλοί απ’ αυτούς μάς τιμούν με το να μας επικοινωνούν ότι νιώθουν πως είμαστε όλοι μαζί μια παράξενη οικογένεια, διαβάζουν τις δημοσιεύσεις μας, τα βιβλία μας, παρακολουθούν τις δραστηριότητές μας, μάς υποστηρίζουν όπως μπορούν, συνταξιδεύουν μαζί μας προς το Άγνωστο, εξερευνώντας τα μυστήρια του ανθρώπου και των κόσμων του.

 

Το STRANGE ενδιαφέρεται στ’ αλήθεια και ασχολείται με οτιδήποτε παράξενο, βρίσκει αστείρευτη έμπνευση στα πιο παράδοξα και παρεξηγημένα πράγματα, σε όλα εκείνα τα θέματα που βρίσκονται εξόριστα από την καθημερινή πραγματικότητα και από τις συμβατικές αναλύσεις των ειδικών που μας περιστοιχίζουν.

Ανασκευάζει παλιούς μύθους και δημιουργεί τους νέους μύθους για τον 21ο αιώνα, εξερευνεί την ίδια την φύση της πραγματικότητας, αλλά και το ημιφωτισμένο πανόραμα γνώσεων και πληροφοριών που έχουν παραμεριστεί ή αποκρυφτεί. Σηκώνει το φαινομενικό πέπλο του κόσμου και κρυφοκοιτάζει από πίσω του, στέλνοντας ανταποκρίσεις για τα μυστηριώδη πράγματα που παρακολουθεί. Ερευνά αλλά και καλλιτεχνεί. Θέλει να ξεφύγει –έστω και λίγο– από την παγκόσμια φυλακή στην οποία βρισκόμαστε όλοι διανοητικά δεσμευμένοι, σκλάβοι του απογοητευτικού επιφανειακού εαυτού μας και των περιστάσεων στις οποίες έχουμε βρεθεί. Θέλει να διηγηθεί όσες περισσότερες ιστορίες μπορεί, από εκείνες που δεν θα τις διαβάσετε ποτέ πουθενά. Θέλει να πει όλα εκείνα τα πράγματα που όλοι αποφεύγουν να πουν, για να μην ριψοκινδυνεύουν την καταστροφή της πλαστής εικόνας του κόσμου που μας διδάσκουν από τότε που ήμασταν μικρά παιδάκια μέχρι σήμερα.

Θέλει να παρουσιάσει μελέτες ασυνήθιστων θεματολογιών, απόψεις παράδοξες, συναρπαστικές, περίτεχνες, θεωρίες τολμηρές, απίστευτες αλλά εμπεριστατωμένες, παράξενες εμπειρίες και στοχασμούς, και ενδιαφερόμαστε πολύ για το τι είναι αυτό που κάνουν μέσα στο ανθρώπινο μυαλό, από πού έρχονται και πού πάνε και γιατί…

Θέλουμε να συνθέσουμε τα ιδιωτικά σύμπαντα των φίλων μας και των ανθρώπων που μας αρέσουν, θέλουμε να δικαιώσουμε τους ήρωές μας και τους δασκάλους μας, θέλουμε να επαναστατήσουμε ενάντια στο μονοπώλιο της εξήγησης του κόσμου, να δηλώσουμε ότι ο καθένας από εμάς είναι ένας κόσμος από μόνος του! Κι έπειτα να συζητήσουμε ελεύθερα για πράγματα που μας φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα, για πράγματα που ίσως να είναι ανέλπιστα χρήσιμα, για πράγματα που μας γοητεύουν, ή που μας προβληματίζουν, ή που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ή να ονειρευόμαστε.

Πολλοί έχουμε τους δικούς μας προσωπικούς λόγους που τα κάνουμε όλα αυτά, ενώ άλλοι τα κάνουμε γιατί έτσι μας αρέσει…

 

Απλά και ειλικρινά αυτές είναι οι προθέσεις μας.

Νιώθουμε μεγάλη χαρά για όλους εσάς που μάς δείχνετε την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας και το ενδιαφέρον σας, και που, μέσα σε αυτά τα –τόσο μα τόσο περιπετειώδη– 20  χρόνια, μάς βοηθήσατε να αλλάξουμε το σκηνικό αυτών των πεδίων ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.

Μην περιμένετε στο ακουστικό σας, μιλήστε και ακούστε, πολλά έχουμε να πούμε ακόμη.

 

Γράφουμε, διαβάζουμε και επεκτείνουμε ένα περιοδικό με μεγάλη Ιστορία, ένα περιοδικό που είναι ένα παράθυρο που κοιτά «Αλλού».

Ένα ελεύθερο παράθυρο, με πολύ μεγάλη και ωραία θέα.

Δεν ξέρουμε για πόσο ακόμη θα είναι ανοιχτό. (Μακάρι για πάντα!)

Σας ευχαριστούμε όλους που βάλατε ένα χεράκι για να το ανοίξουμε.

Μέσα από εκεί θα βλέπουμε άλλους κόσμους, και θα ατενίζουμε τα μυστικά, ελεύθεροι, αφυπνισμένοι, θα βλέπουμε ότι είμαστε όποιοι θέλουμε να είμαστε, ότι είμαστε όπως θέλουμε, όταν θέλουμε, όπου θέλουμε…

 

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ STRANGE!

Καλή Δύναμη σε όλους σας, σε ό,τι κάνετε! Ευχές από Αλλού…

 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ

Xanadu, 2018

 

 

 

ΣΤΡΑΝΓΗ 2019

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

ΤΟ ΝΕΟ STRANGE – ΠΟΛΥ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ, ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟ

Από το ΑΟΡΑΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

 

 

 

Τα Μυστικά Ονόματα του STRANGE

 

STRANGE (Το Απαγορευμένο Περιοδικό)

egnartS

ΣΤΡΑΝ–ΓΗ (StranGe) (662)

ST.R.AN.GE. (Strange Revolutionary Analysts Generation)

G. en Arts (Gnosis and Arts) 

Ra–Nets G. 

SAT.EN.GR.  (Satellite Encephalic Greece)

Gartens

Rage N.S.T. (New Semantics Terrorism)

Tensa GR.

SAGRE T.N. (Terra Nova)

ERGA–S.–T.N.

TER.SANG. (Terra Sangre)

E.T.–SANGR. (Extra Terrestrial Sangraal)

AGNE STR. (Agne Street)

ART–GENS

E.T.–SAN.–GR.

GRANT–ES

ΣΤΡΑΝΓΚΕ (Strange)

ΣΤ.ΡΑ.Ν.Γ.Κ.Ε. (Σταθερό Ραντεβού στην Νέα Γη Κοινών Ελπίδων)

ΣΤΡΕΪΝΤΖ (Strange)

Σ. Τ. Ρ. Ε. Ι. ΝΤ. Ζ. (Συλλογικός Τόπος Ροής & Εξερεύνησης Ιδιαίτερων Ντεκόρ Ζωής)

 

ΠΑΡΑΞΕΝΟ (Strange)

ΠΑΡΑ–ΞΕΝΟ

ΠΑΡΑ.ΞΕΝΟ. (Παράλογο & Ξενόμορφο)

ΠΑΡΑ.ΞΕΝ.Ο.  (Παράνομη Ξενάγηση Ονειροπόλων)

ΠΑΡΑ.ΞΕΝ.ΟΝ. (Παράλογες Ξένες Οντότητες)

ΡΑ.ΠΑ.ΞΕΝ.ΟΝ.  (Ραντάρ Παρακολούθησης Ξένων Οντοτήτων)

ΑΠΑΡ.ΝΕ.ΞΟ. (Απαράδεκτα Νέα Ξοτικά)

ΑΠΑΡ.ΕΝ.ΟΞ. (Απαραίτητη Εναλλακτική Οξύνοια)

ΑΠ.ΑΡ.ΕΝΟ.Ξ. (Απερίγραπτη Αρένα Ενορατικού Ξυπνήματος)